Word een betere loper met yoga

Waarom is yoga zo goed voor hardlopers? Yoga is de beste match voor uw hardlopen omdat het een optimaal evenwicht creëert tussen lichaam en geest. Je versterkt je geest, verbetert je focus en kunt blessures overwinnen. Je herstelt beter, voelt je beter en je zult zeker ook een snellere en efficiëntere loper zijn.

Veel hardlopers ondervinden een reeks kracht- en flexibiliteitsproblemen, wat geen wonder is met de schokken die ze oplopen door spieren, gewrichten, pezen en ligamenten. Maar dat is waar yoga kan helpen, gelukkig. Yoga en hardlopen zijn yin en yang. Het zijn geen tegengestelde krachten, maar complementaire tegenpolen die op elkaar inwerken in een groter geheel. 

Lopen is een intensieve cardio-oefening en is belastend voor het lichaam

Voor elke "loop-stap" die je maakt, land je met ongeveer 3 keer je lichaamsgewicht.

Hoeveel stappen je zet is heel individueel, maar we kunnen zeggen dat 10.000 stappen gelijk staat aan ongeveer 6-7 km.

10.000 stappen van 3 keer je lichaamsgewicht is een enorme belasting voor je lichaam. Dit kan stijfheid en pijn in het lichaam veroorzaken, en kan helaas ook tot blessures leiden.

Fysiek gezien gebruik je je spieren om te rennen, maar deze spieren worden aangestuurd door je zenuwstelsel en je hersenen. Het gaat niet altijd om je conditie als het gaat om efficiënt hardlopen, maar net zo goed om je kracht en coördinatie.

Verlies overbelastingsblessures en slijtage van het lichaam met een lichaam in balans 

Yoga in de praktijk oefent een synergetische wisselwerking uit tussen de grote en kleine spiergroepen door middel van verschillende bewegingen, waarbij ruimte in het lichaam wordt gecreëerd door de spieren te rekken, wat uiteindelijk de flexibiliteit verbetert. Yoga oefeningen vereisen focus en volledige betrokkenheid van het lichaam, waardoor een sterke balans ontstaat van top tot teen. 

Als je lichaam in balans is, verbruik je ook minder energie en verbetert je uithoudingsvermogen.

Naast de fysieke voordelen, helpt het ook de mentale focus te vergroten. Omdat hardlopers zich er vaak schuldig aan maken door pijn heen te trainen en de waarschuwingssignalen van het lichaam te negeren, kan yoga hardlopers helpen hun fysieke bewustzijn te verbeteren. Yoga creëert een sterker gevoel van lichaamsbewustzijn en leert beoefenaars de kunst van het luisteren naar het lichaam.

Yoga en ademhalingsoefeningen verbeteren je herstel, wat essentieel is voor je race. Ze kalmeren je centrale zenuwstelsel en geven je een gevoel van kalmte en vrijheid, zowel in je lichaam als mentaal. Yoga kan goed wijzen op onevenwichtigheden die kunnen duiden op een blessure. Er zijn bijvoorbeeld veel hardlopers die klagen over kniepijn, maar tijdens een yogales kunnen ze zien dat de pijn voortkomt uit verkramping of onbalans in de heup. 

Hier zijn 3 oefeningen die je blessurevrij, snel en leniger kunnen maken. Je kunt de volgende oefeningen voordelig doen na je run als de optimale stretching:

Oefening 1: Staande vooroverbuiging

Zet uw voeten op heupbreedte van elkaar. Buig je knieën zo ver dat je je vingertoppen op de grond kunt zetten. Laat je hoofd hangen. Zuig je navel naar binnen en omhoog, vlecht dan je vingers achter je billen zodat je schouderbladen bij elkaar komen in je rug - beweeg je handen weg van je stuitje, en strek je armen en handen omhoog naar de hemel, misschien een beetje voorbij je hoofd, zodat de voorkant van je schouders bij je oren vandaan zoekt.

Oefening 2: Looprek (zittend)

Strek je been voor je uit. De andere knie blijft op de grond. De tenen van de voorste voet wijzen naar boven, en de hiel wordt actief in de grond en naar zich toe geduwd, zodat het dijbeen terugkomt, in de heupkom - u kunt dit voelen als een actieve rek in de achterkant van het gestrekte been. Je kunt de voorste knie gemakkelijk licht gebogen houden, zolang je de hiel maar actief naar beneden en naar binnen drukt. Plaats je vingertoppen op de grond aan weerszijden van je voorste been. Draai je bovenrug en laat je hoofd hangen, kijk naar de grond. Houd de stretch 5-10 keer in en uit.

Oefening 3: Liggende hash stretch

Lig op je rug met je benen gestrekt. Knijp je rechterknie in en laat je linker op de grond staan met je voet omhoog en je tenen wijzend. Op een uitademing, strek je rechterbeen omhoog, buig je voet en spreid je tenen. Vouw je vingers in elkaar op de achterkant van je rechter dij. Duw je handen in de richting van je dij zoveel als je actief je dij wegduwt in je handen naar beneden richting je andere voet. Houd de stretch 10 keer rustig vast terwijl u uw schouders en gezicht ontspant. Op een uitademing, laat je je been zakken in een parallelle positie met de andere. Schakel over naar de andere kant. 

Deze oefeningen zijn speciaal ontworpen voor hardlopers. U zult een lichtheid in uw lichaam ervaren tijdens het hardlopen nadat u met de oefeningen bent begonnen. Tegelijkertijd kunt u vaarwel zeggen tegen stijfheid en wordt u een gelukkigere loper in het algemeen.

Doe de oefeningen 2-3 keer per week na het hardlopen, als je lichaam warm is. De oefeningen kunnen door iedereen worden gedaan, ongeacht het loopniveau. 

 

We hopen dat u de oefeningen kunt gebruiken om uw hardlopen te versterken.