Lichaamsbeweging en vitamine D verlengen het leven

Lijfsbeweging en vitamine D kunnen het leven verlengen

Als u langer wilt leven en uw energieniveau in het dagelijks leven wilt verhogen, is lichaamsbeweging een must.

Een onderzoeksteam van het King's College London heeft dit onlangs onderstreept door aan te tonen hoe, op moleculair niveau, de cellen van fysiek actieve mensen er mooier uitzien in vergelijking met die van een groep mensen die de bank verkiezen boven de hometrainer.

In totaal namen 2.400 Britse tweelingen deel aan het project, waarbij werd gekeken naar de invloed van fysieke activiteit op cellen.

Onderzoekers' maatstaf
Als maatstaf hiervoor gebruikten onderzoekers de telomeren van cellen, dat zijn strengen DNA die steeds korter worden naarmate cellen ouder worden. Als onderdeel van het verouderingsproces worden de telomeren bij elke celdeling steeds korter. Dit proces gaat door tot de dag dat de cellen sterven. Naarmate meer cellen afsterven, begint het verouderingsproces, waardoor de spieren verzwakken, de huid rimpels krijgt, het gezichtsvermogen en het gehoor achteruitgaan en het vermogen om te ademen afneemt.

Het onderzoeksteam analyseerde telomeren van witte bloedcellen van de 2400 tweelingen en vergeleek de lengte van de telomeren met de hoeveelheid lichaamsbeweging die elk van hen in zijn vrije tijd deed gedurende een periode van 10 jaar. Zij vonden een directe correlatie tussen telomeerlengte en de hoeveelheid lichamelijke activiteit.

Spendeer 65 dagen aan lichaamsbeweging en krijg 3.285 dagen terug.
Mensen die bijvoorbeeld tennisten, zwommen of 100 minuten per week hardliepen, hadden een telomeerlengte die normaal zou worden gezien bij mensen die 5 of 6 jaar jonger zijn. De deelnemers aan de studie die het meest actief waren - en dat betekent in dit geval dat zij 3 uur per week aan krachtige lichaamsbeweging deden - hadden een telomeerlengte die hen 9 jaar jonger maakte. Over de periode van 10 jaar hadden ze dus in totaal 65 volle dagen gesport, maar ze hadden, ruwweg, 3.285 dagen jongere cellen gekregen en dus aanzienlijk minder veroudering.
Het onderzoek hield rekening met andere factoren die de resultaten zouden kunnen verstoren, bijvoorbeeld dat sporters doorgaans minder roken en over het algemeen niet te zwaar zijn.

Vitamine D lijkt hetzelfde effect te hebben
Vitamine D lijkt een vergelijkbaar effect te hebben op de telomeerlengte, volgens een andere studie die is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.
Hier bestudeerden onderzoekers 2.160 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 79 jaar en ontdekten dat degenen met het meeste vitamine D in hun bloed langere telomeren hadden dan degenen met een lage vitamine D-status. Ook hier werden witte bloedcellen gebruikt omdat zij zich snel delen en daardoor telomeren sneller verkorten dan andere celtypes en dus geschikter zijn voor observatie.

U kunt meer vitamine D in uw lichaam krijgen door voeding, supplementen en blootstelling aan de zon tijdens de zomermaanden. De meeste multivitaminepillen bevatten meestal maar 5 µg vitamine D, wat NIET genoeg is om in je behoefte te voorzien. Pure vitamine D-tabletten bevatten ongeveer 5-35 µg vitamine D per tablet. U kunt ze over de toonbank kopen in apotheken of natuurvoedingswinkels. Zie de lijst met voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan vitamine D aan het eind van dit artikel.

Vitamine D heeft ook een zeer positief effect op het immuunsysteem en vermindert het risico op borst-, prostaat- en darmkanker.

De conclusie van dit onderzoek moet zijn dat je met heel weinig fysieke en mentale inspanning je leven en je kwaliteit van leven aanzienlijk kunt verlengen.

Bron: Arch Intern Med. Am. J. Clinical Nutrition.


6 eenvoudige manieren om het verouderingsproces te keren

1e Blauwbessen zijn een van de beste natuurlijke bronnen van antioxidanten die het verouderingsproces afremmen en de mentale achteruitgang vertragen.

2. Onderzoek toont aan dat slechts een half uur beweging per dag uw kansen om 90 jaar te worden met 30% kan verhogen.

3. Analyses tonen aan dat mensen met een uitgebreid netwerk van goede vrienden 22% meer kans hebben om langer te leven in vergelijking met mensen met weinig vrienden.

4. Denk positief. Studies tonen aan dat optimisten over het algemeen langer leven dan pessimisten.

5. Onderzoek heeft uitgewezen dat voor elke 30 gram die u dagelijks aan vitamine C-rijk fruit inneemt, u uw risico op vroegtijdig overlijden met 10% vermindert.

6. Hersenscans tonen aan dat mannen die regelmatig sporten minder hersenweefsel verliezen naarmate ze ouder worden.


Levensmiddelen met een bijzonder hoog vitamine D-gehalte
Vitamine D zit vooral in vette vis, zoals haring, zalm, makreel en sardines. U moet zich er echter van bewust zijn dat, hoewel vis bijzonder rijk is aan vitamine D, visoliecapsules dat niet zijn.

100g
- Haringpaté: 8 µg per 100g
- Kippers in olie: 6 µg per 100g 100g
- Kippendij/-borst/vleugel/huid: 1,5 µg per 100g
- Boter (gezouten): 0,76 µg per 100g
- Kaas (alle soorten): 0,31 µg per 100g