Kerstrecept: suikervrije chocoladetruffels

Deze suikervrije chocoladetruffels zijn boterzacht, zondig en heel eenvoudig te maken - het perfecte chocoladedessert of -snack voor gezellige kerstavonden.

Chocoladetruffels zijn een fantastische traktatie. Eén hap van deze zachte, romige exemplaren kan iedereen naar de chocoladehemel sturen.

Veel van de populaire truffels die je kunt kopen zijn niet echt geschikt voor een koolhydraatarme, suikervrije levensstijl - maar gelukkig zijn deze dat wel!

Het is heel eenvoudig om je eigen zelfgemaakte suikervrije chocoladetruffels te maken. Slechts twee ingrediënten zijn nodig: suikervrije chocolade (of 86% pure chocolade) en room. Vanille wordt toegevoegd om de chocoladesmaak te verzachten, en sommige mensen kunnen een beetje boter toevoegen om de chocoladesmaak verder te verzachten of om de gewenste consistentie te verkrijgen.

Het recept maakt 22 truffels van 15 g.

Voorbereiding: 10 minuten | Koken: 6 minuten

Ingrediënten

  • 170 g suikervrije chocoladestukjes
  • 177 ml room
  • 3 eetlepels boter
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • 2 theelepels brandewijn (facultatief)
  • ¼ theelepel vanille-extract

Proces

Op het fornuis:Doe chocoladestukjes in een hittebestendige glazen kom die groot genoeg is voor chocoladestukjes en room met ruimte om te roeren. Doe room, boter en poedersuiker in een kleine steelpan en verwarm op matig vuur tot er kleine belletjes ontstaan aan de zijkanten van de pan en de room dampig wordt. Roer tot de poedersuiker is opgelost, giet het mengsel dan over de chocoladestukjes en laat 5 minuten staan. Roer zachtjes met een garde tot het glad en gecombineerd is. Voeg de vanille en brandewijn toe en roer. Laat afkoelen, dek af en zet enkele uren in de koelkast tot het stevig is, of laat een nacht staan.

In de magnetron:Stort de room in een magnetronbestendige kom die groot genoeg is voor de chocoladestukjes en de room en waar ruimte is om te roeren. Voeg de poedersuiker toe en roer tot het opgelost is. Voeg de boter en de chocoladestukjes toe en verwarm gedurende 1 minuut in de microgolfoven. Laat 5 minuten staan en roer voorzichtig met een garde tot het mengsel gemengd is. Voeg de vanille en brandewijn toe en roer. Laat afkoelen, dek af en zet in de koelkast tot het stevig is of een nacht.

Vorm: Leg een stuk waspapier op je werkblad. Giet met een lepel de vaste chocoladeganache uit de kom op het papier. Als de ganache te stevig is, verwarm hem dan 30-60 minuten voordat je hem uit de kom giet.
Rol elke portie ganache tot ronde truffels. Weeg zo nodig elke portie (15 g) om er zeker van te zijn dat de truffels gelijkmatig zijn. Als de truffels te warm en te zacht zijn om te vormen, zet ze dan 30 minuten in de koelkast of tot ze stevig genoeg zijn om te hanteren.

Afwerking: Eenmaal gevormd, kunnen de truffels worden gerold in gehakte noten, geraspte chocolade, sesamzaadjes, kokos, hagelslag, gevriesdroogd fruit, matcha-poeder of ongezoet cacaopoeder. Ze worden bewaard in een luchtdichte verpakking in de koelkast, maar geserveerd en genoten op kamertemperatuur.

Voedingswaarde

Per portie (1 truffel)

Calorieën 58 kcal Vet 5 g - waarvan verzadigd vet 3 g - waarvan onverzadigde vetten 1 g Koolhydraten 7 g Kosten vezel 5 g Eiwit 1 g