Gids voor krachttraining

Er is een ZEER grote poel van kennis over alle vormen van krachttraining. Maar veel van wat op diverse websites staat is erg ingewikkeld en komt niet altijd tot de essentie van de training. Het wordt als vanzelfsprekend beschouwd dat de lezer het weet. We hebben geprobeerd het wat in te korten, zodat u er misschien iets aan heeft:

Krachttraining voor beginners:
Het is belangrijk om krachttraining op een natuurlijke manier aan te pakken en het zo te oefenen dat het natuurlijk aanvoelt. Vergeet super ingewikkelde programma's en train zodat het rechttoe rechtaan en goed aanvoelt. Als je mooie kleren nodig hebt om in te sporten, hebben we daar verstandige kleren voor.

Dus als je in de sportschool bent, moet je het rustig aan doen - vooral als je nieuw bent - want pezen en gewrichten zijn pas klaar voor grotere belastingen na zes maanden training.

Je moet de druk van je oefeningen voelen, maar je hoeft niet twee uur achter elkaar te trainen om resultaat te boeken. Vooral omdat de beste resultaten worden bereikt met een relatief klein aantal oefeningen, samengestelde oefeningen genoemd, zodat u niet elke keer dat u traint 20 verschillende oefeningen hoeft uit te voeren.

Het belang van samengestelde oefeningen:
Er wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde isolatie-oefeningen, die overigens zeer populair zijn, en samengestelde oefeningen. Isolatieoefeningen zijn erop gericht om slechts één spier tegelijk te raken, voor zover dat mogelijk is. Bijvoorbeeld de bicepsspier van de arm, die veel mensen trainen door halters op te tillen, of de borstspieren, die kunnen worden getraind met zogenaamde flyers.

Maar met deze oefeningen worden niet de omliggende spieren getraind, die vaak over het hoofd worden gezien omdat ze niet als zodanig zichtbaar zijn. Deze spieren zijn echter zeer belangrijk, omdat zij vaak de zogenaamde stabilisatoren zijn, die ervoor zorgen dat de beweging in een vloeiend patroon verloopt. Als je lange tijd isolatie-oefeningen doet, worden ze niet sterker. Als je op een dag verkeerd trekt of duwt, zullen ze niet helpen! Trouwens, je kunt ze zien als je weet waar ze zijn, en ze zien er goed uit als ze groter worden.

Na de krachttraining is het belangrijk de spieren de tijd te geven om weer op te bouwen, waarbij voeding een belangrijke rol speelt.

Voorwaartse voeding:
Veel mensen concentreren zich alleen op wat er in het centrum gebeurt en minder op wat er gebeurt als ze thuiskomen - ondanks het feit dat beide even belangrijk zijn.

Velen denken dat vet kan worden omgezet in spieren en dat je daarom tijdens je training niets hoeft te eten als je zichtbaar vet op je lichaam hebt. DIT IS EEN MYTHE! Je hebt suiker/energie nodig!

En spieren moeten ergens door worden opgebouwd, en daar worden eiwitten voor gebruikt. In principe kan het lichaam een redelijke hoeveelheid van de benodigde eiwitten uit een normale voeding produceren. Maar er zijn acht onderdelen (essentiële aminozuren, voor het geval je meer wilt lezen) van een gezonde portie eiwit die het lichaam niet zelf kan aanmaken, en die dus aangevuld moeten worden. Of met vlees - of met een proteïne shake!

Om niet zonder resultaat te trainen, kan het een goed idee zijn om vóór de training een suikerhoudende drank of mueslireep te nemen en daarna iets van hetzelfde. Na de training moet u ook eiwitten aanvullen, hetzij in een mueslireep, hetzij in een shake.

Als je tijdens een training een "vlak" gevoel in je spieren hebt, of je wilt net dat beetje extra, dan kun je ook creatine gebruiken.