Druk achter de nek - (Pres Bag Nakken)

Het indrukken van de achterkant van de nek is een oefening die de deltaspier (schouder) traint, vooral het middelste deel, en de trapezius (een spier die loopt vanaf de achterkant van de schedel en verticaal naar beneden loopt aan elke kant van de wervelkolom tot een van de laatste borstwervels), de triceps en de serratus anterior (een spier die ontspringt op het oppervlak van de 1e tot 8e ribben van de borstkas).

Gids voor persen achter de nek: 

  1. Stand met rechte rug  
  2. Grijp een halter met een bovenhandse greep en laat de halter rusten op je schouders achter je nek
  3. Inademen en de barbell boven je hoofd tillen zonder je onderrug te zwaaien
  4. Adem in terwijl je de beweging uitvoert
  5. Herhaal de oefening met verschillende gewichten, bijvoorbeeld 15x3.

Belangrijk bij drukken achter de nek: Om het schoudergewricht, dat erg kwetsbaar is, niet te overbelasten, kun je voorkomen dat je de halter verder achter de nek brengt dan je lenigheid toelaat. Deze oefening kan belastend zijn voor de "rotator cuff" (is een groep spieren en hun pezen die de schouder stabiliseren) - supraspinatus (een kleine spier op de bovenrug), infraspinatus (een dikke driehoekige spier die het schoudergewricht stabiliseert), teres minor (is een smalle, langwerpige spier in de schouder) en subscapularis (is een grote driehoekige spier die aan de voorkant van het kapsel van het schoudergewricht zit). En moet daarom met voorzichtigheid worden uitgevoerd.

Goede raad voor Druk achter de nek: Er zijn veel machines waarmee u de oefening kunt doen zonder dat u zich zo hoeft te bekommeren om de veiligheid als bij het werken met vrije gewichten.

Deze oefening is zowel een Schouder als een Triceps oefening.