Dieetadvies - Fast food

Fastfood is altijd een makkelijke oplossing na een lange en drukke werkdag of een feestelijke avond. Maar wat doet fast food echt met je lichaam?

De term fast food komt van het Engelse fast food, en wordt gebruikt voor kant-en-klaar warm eten dat je kunt kopen in cafés, worstentrucks en dergelijke. Het voedsel heeft verschillende voordelen; het is goedkoop, veel mensen vinden het lekker, het is gemakkelijk te vinden en snel te eten, maar er zijn ook nadelen, zoals dat het ongezond is of destructief voor de traditionele eetcultuur.

Het soort eten is mee geëvolueerd met de moderne samenleving, waarin mensen meer uitgaan om te werken of plezier te maken en minder tijd thuis doorbrengen. Het voedsel is niet alleen snel klaar, het kan ook snel worden gegeten, wat past bij een drukke levensstijl. Veel fastfood kan ook zonder bestek worden gegeten, iets wat velen eenvoudiger vinden.

Gewicht

Een simpele pizza bevat genoeg calorieën om in de helft van de dagelijkse behoefte van een volwassen vrouw te voorzien. Bovendien bevat fastfood vaak zeer weinig vezels, en aangezien vezels het verzadigingsgevoel versterken, is er een groter risico op overeten wanneer je fastfood eet, en overeten is natuurlijk iets dat op de weegschaal te zien is als het regelmatig voorkomt.

Fastfood bevat hoge concentraties verzadigd vet, zout en zeer weinig voedingsstoffen, waardoor je lichaam niet optimaal kan presteren en als je alleen maar fastfood eet, gaat je lichaam zelfs achteruit, zoals je kon zien in de documentaire "Super Size Me".

Energie

Naast het feit dat fast food meestal sterk bewerkt is, bevat het ook veel transvetten en verzadigde vetten, toegevoegde suikers en veel zout. Dit betekent dat als je ongezond fastfood eet, je veel calorieën binnenkrijgt zonder voedingswaarde, waardoor je lichaam geen bruikbare energie meer heeft.

Ziekte

Snel eten verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten als u overgewicht heeft. Transvetzuren in gefrituurd voedsel verhogen het gehalte van het schadelijke cholesterol, LDL. Net zoals grote hoeveelheden zout een rol kunnen spelen bij bloeddruk, nierstenen en maagkanker.

Bloedsuiker

Veel fastfood bevat vaak ingrediënten met snelle koolhydraten, zoals wit brood en suiker, die snel in de bloedbaan vrijkomen, in tegenstelling tot langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld groenten, die over een langere periode worden afgegeven. Dit betekent dat de bloedsuikerspiegel aanzienlijk stijgt wanneer je fastfood eet, wat op lange termijn je insulinerespons kan verstoren en daardoor je risico op diabetes type 2 kan verhogen.

Ondanks de bovengenoemde risico's van fastfoodconsumptie moet er natuurlijk ruimte zijn om af en toe met een schoon geweten van fastfood te genieten. Wees je bewust van de hoeveelheid en de frequentie, zodat het geen gewoonte wordt. Fast food hoeft niet altijd junk food of slecht eten te zijn. Met de onderstaande punten kan uw fast food gezonder worden gemaakt met slechts een paar veranderingen.

Vul je fastfood aan met extra groenten, sla de frietjes over en eet groentesticks met dip als je dat lekker vindt.

Voorkeur voor alles gefrituurd in een frituurpan

Probeer minder kaas op je pizza, en sla de kaas over in je broodje of hamburger - kies altijd grof brood of roggebrood als dat een optie is.

Als u voor een hamburgermenu kiest, kies dan voor een klein of normaal menu in plaats van een groot menu. U kunt veel calorieën besparen door een kleinere maat te kiezen

Als u een Thaise box eet, sla dan de gebakken rijst, gebakken noedels, gefrituurde kip en gamba's en loempia's over. Kies een kleine portie gewone rijst, en vraag om extra groenten in uw gerecht.

Genieten