Brandstof voor het lichaam

De laatste jaren is het erg populair geworden met verschillende diëten waarbij je ver weg moet blijven van koolhydraten en in plaats daarvan een eiwitrijk dieet moet eten, waaronder het steentijddieet, Paleo, 80-20 dieet, enz. Voedingsmiddelen met veel koolhydraten zijn onder meer brood, aardappelen, pasta, rijst en suiker.

Het is een feit dat koolhydraten een belangrijke rol spelen in je lichaam, waarbij de meeste van je vitale organen koolhydraten gebruiken als brandstof en om je bloedsuiker te stabiliseren.

Hersenen

Koolhydraten zijn de enige bron van energie voor je hersenen en zenuwstelsel. Als je hersenen niet genoeg koolhydraten binnenkrijgen, wordt je concentratievermogen aangetast en kunnen zowel je hersenen als je zenuwstelsel niet optimaal functioneren.

Hart:

Uw hart gebruikt zowel vet als koolhydraten als brandstof.

Spieren:

Je spieren gebruiken ook koolhydraten als brandstof en vormen de belangrijkste energiebron voor de spieren, vooral tijdens zware inspanningen. Spieren gebruiken ook vet als energiebron. Er zij op gewezen dat koolhydraten en vetten energiebronnen zijn, terwijl eiwitten een bouwsteen van de spieren zijn.

Koolhydraten zijn dus essentieel voor lichaam en gezondheid. Het maakt deel uit van een gezonde voeding met het voordeel tussen eiwit en vet. Vergeet niet om grove koolhydraten te eten!