Analyse en tracking - game-changer voor uw training

Mannen in het bijzonder hebben de neiging zichzelf te veel krediet te geven. Ze denken vaak dat ze er beter uitzien dan ze in werkelijkheid doen. Misschien wel het vaakst en het schadelijkst is dat zij de neiging hebben te denken dat zij fitter en gezonder zijn dan zij in werkelijkheid zijn.

Het mooie van analytics en tracking is hoe eerlijk het is. Door middel van knipperende lampjes en getallen krijgt u inzicht in hartslag, bloeddruk, vetpercentage, spierpercentage etc. Allemaal belangrijke factoren om uw fitness en gezondheid te optimaliseren.

Denk je dat je in goede vorm bent? Je hartslag in rust kan je dat vertellen. Als je je hartslag in rust over een bepaalde periode kunt bijhouden, kun je erachter komen. 50-90 slagen per minuut is typisch voor volwassenen, maar het is heel eenvoudig, hoe lager het getal, hoe gezonder en fitter je bent.

Lichaamsanalyse

Te veel mensen gebruiken de weegschaal en het aantal kilo's als een indicator van hoe gezond we zijn. Als je wilt weten hoe gezond je werkelijk bent, moet je naar veel meer kijken dan je gewicht.

Zelfs als je een platte buik hebt, kan die gemakkelijk vet tussen de inwendige organen bedekken. Uw spijsverteringsproblemen kunnen worden veroorzaakt door te weinig vocht en verschillende diëten kunnen uw metabolisme in de war sturen. Dit alles heeft een negatief effect op je lichaam, ook al ziet je BMI er prima uit.

Body analysis can reveal the true composition of your body and whether it is in the best condition to function optimally.

Hier kunt u vinden welke parameters cruciaal zijn voor uw gezondheid.

Mavefat

De meesten van ons houden niet van een buikvetje of twee, maar wat gezondheidsdeskundigen zorgen baart, is niet het zichtbare buikvet, maar het vet dat zich tussen de darmen verstopt.

Het vet tussen de darmen is een belangrijke factor voor uw gezondheid. Daarom zijn deskundigen en artsen zich de laatste jaren veel meer gaan richten op de plaats van het vet op het lichaam dan op de hoeveelheid vet. Daarom zie je steeds meer lichaamssamenstellingsweegschalen op de markt.
Wanneer vet zich ophoopt in de buikholte tussen de ingewanden en rond de organen, is dat het gevolg van een ongezonde en inactieve levensstijl en dit vetweefsel is uiterst gevaarlijk voor je gezondheid.

Het vet scheidt veel schadelijke signaalstoffen af, die via de grote bloedvaten van de buikholte naar buiten stromen en het hele organisme rondgaan. Hier leiden ze tot een verhoogd risico op insulineresistentie, wat de voorloper is van diabetes en een groot aantal andere bedreigingen voor de gezondheid.

Knogler

De meeste mensen beseffen het niet, maar je botten zijn eigenlijk een levend onderdeel van je organisme dat elke dag je skelet in vorm houdt, maar die opbouw hangt grotendeels af van hoe je beweegt en eet. Vanaf je dertigste verlies je geleidelijk aan botmassa, maar je kunt zelf veel doen om je botten in stand te houden en er zo voor te zorgen dat je skelet je leven lang kan dragen. Een actieve levensstijl, een stabiel gewicht en een dieet rijk aan calcium en vitamine D kunnen u helpen osteoporose na de menopauze te voorkomen.

Vet en spieren

Spieren wegen meer dan vet en daarom kun je een hoog BMI hebben, zelfs als je een relatief laag vetpercentage hebt.

Er zijn veel goede redenen om spiermassa op te bouwen. Voldoende spiermassa en spierkracht is een eerste vereiste om mobiel te blijven als u ouder wordt, en hoe meer spiermassa, hoe hoger uw stofwisselingssnelheid. Daarom moet je denken aan het opbouwen van een gezonde spiermassa, zodat je iets hebt om op te steunen. Krachttraining en een eiwitrijk dieet zullen u helpen om uw spiermassa te vergroten.

Hoge snelheidsverbranding

Verhoogde spiermassa is ook een belangrijke factor bij het verhogen van de stofwisselingssnelheid in rust. Hoewel de stofwisselingssnelheid in rust afhankelijk is van leeftijd en genetica, is het mogelijk deze te verhogen door uw spieren te trainen.

Krachttraining is de beste manier om je spieren te trainen en zo je rustmetabolisme te verhogen, maar alle beweging telt, dus je kunt je spieren ook versterken door de trap te nemen, te fietsen of je hoofd schoon te maken. Hoe meer je spieren worden gebruikt, hoe hoger je metabolisme in rust, en wie wil er nu geen calorieën verbranden terwijl je tv ligt te kijken?

Vloeibaar

Ca. 60 van je gewicht bestaat uit water, dat als belangrijkste taak heeft voedingsstoffen in je cellen te transporteren en afvalstoffen uit je cellen te verwijderen, maar water is ook nodig om je gewrichten gesmeerd te houden, je voedsel te verteren en je lichaamstemperatuur te regelen.

Iedere dag verliest uw lichaam twee tot drie liter water, en als u erg actief bent, kunt u een halve of een hele liter zweet per uur verliezen. Als je je watervoorraad niet aanvult, riskeer je hoofdpijn, constipatie en krampen. In feite is een verlies van slechts één liter al genoeg om uw prestaties bij het sporten te verminderen.

Pulse tracking

Jouw hart is de belangrijkste spier in je lichaam. Het fungeert als een soort barometer voor de rest van je lichaam, het vertelt je hoe hard je traint, hoe snel je je energie verbruikt, of je te weinig vocht binnenkrijgt of voedsel hebt gegeten dat je niet kunt verdragen, zelfs of je geestelijk uit balans bent.

Al deze fysiologische variabelen tellen op tot een getal dat u op dit moment vertelt hoe uw lichaam zich voelt.

Pols varieert sterk tussen mensen. Atleten kunnen een hartslag in rust hebben van slechts 30 slagen per minuut en ongetrainde mensen kunnen een hartslag in rust hebben van 100 slagen per minuut. Vrouwen hebben een relatief kleiner hart dan mannen en dit betekent dat hun hart gemiddeld 5-7 slagen per minuut meer klopt dan dat van mannen voor hetzelfde werk of dezelfde rust.

Luisteren naar je hartslag geeft je superfeedback over hoe gezond je bent, hoe fit je bent en hoe effectief je workout is.

4 goede redenen om een hartslagmeter te gebruiken

#1 Je weet hoe gezond je werkelijk bent 

Naast het nauwkeurig meten van uw hartslag in rust, wat een goede indicator is van de algehele cardiovasculaire conditie, betekent continue hartslagmeting ook dat u kunt zien in welke hartslagzone u werkt, hoe lang u dit kunt volhouden en hoe lang het duurt voordat uw hartslag weer normaal is na het sporten.

Als u voor een specifiek doel of uitdaging traint door de hartslag tijdens de training te volgen, kunt u verbeteringen in de loop der tijd meten en bijhouden. Bijvoorbeeld, hoe lang je in de maximale hartslagzone kunt werken voordat je instort (85 keer hoger dan de maximale hartslag), en hoe snel je moet bewegen voordat je die piekzone bereikt - om maar een paar nuttige gegevenspunten te noemen.

#2 Je zult harder willen werken

Als je precies kunt zien hoe hard je je pols traint, is er geen excuus meer. U denkt misschien dat u veel moeite doet, maar slechts weinigen weten wat hard werken echt betekent. Kortom, het doet pijn. Veel pijn.

Proporties als snelheid en kracht kunnen worden beïnvloed door externe factoren, zoals het weer, maar de hartslag is altijd consistent. Dus als je gegevens van een goede sessie kunt vergelijken met het gemiddelde, is er geen verstopplek. Het hangt allemaal van jou af, en als je jezelf elke week langer en harder in de piekzone kunt duwen, zul je sneller vooruitgang zien dan met honderd uur op de loopband.

#3 U meet uw verbeteringen correct

Data liegen niet. Als je de klok een paar weken uitzet, je volpropt met junkfood en feest, zal dit waarschijnlijk tot uiting komen in je hartslag in rust. Het zien stijgen van die cijfers kan de motivatie zijn die je nodig hebt om terug te gaan naar de sportschool. Train 4 keer per week, en train hard, en je zult je cijfers snel de goede kant op zien gaan. Bereid je voor op een haat-liefde verhouding met getallen en grafieken.

#4 Je tempo vinden

Vervorderen als atleet heeft alles te maken met afwisseling. Je moet hartslagzones net zo mixen als je afstanden, trainingsmethoden (hardlopen, roeien, fietsen) en snelheid. Weinig mensen kunnen goed inschatten hoe hard hun lichaam werkt als ze hardlopen. Met uw hartslagmeter kunt u zich richten op specifieke hartslagzones, ermee werken en uzelf harder pushen wanneer u dat wilt.

Dus als je bijvoorbeeld traint voor een snelle 10K of halve marathon, kun je je trainingsplan en hartslagintensiteit mixen om je wedstrijdtempo te verhogen terwijl je binnen een hartslagzone blijft die je na verloop van tijd kunt volhouden.