Stijl is iets heel individueels van persoon tot persoon. Er zijn evenveel loopstijlen als er mensen op aarde zijn. Sommigen lopen snel, sommigen langzaam, sommigen zwaar, en sommigen licht. Er is geen goede of foute loopstijl. Toch zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken als je gaat hardlopen, bijvoorbeeld om blessures te voorkomen. Een ander voordeel van het optimaliseren van je loopstijl kan zijn dat je betere resultaten behaalt met je hardlopen.
Er zijn een aantal klassieke voorbeelden van loopstijlen die u beter kunt vermijden:
"De zware loopstijl": Het kenmerk van een zware loper is dat u zware, gespannen stappen al van ver kunt horen aankomen. Een vuistregel bij het hardlopen: "Als je je voetstappen kunt horen als je rent, loop je te zwaar". Je spieren en gewrichten zijn niet gebouwd voor de harde schokken die door je lichaam gaan bij zwaar hardlopen. De "zware loopstijl" komt het vaakst voor bij grotere lopers, maar het is niet ongewoon dat het ook voorkomt bij kleine lopers van 50 kg.
Vermijd de "zware loopstijl": Door te denken als een ninja. Denk aan je landingen met je voeten zodat elke stap de grond raakt in een rollende beweging, waarbij de hiel de grond het eerst raakt. Als u naar muziek luistert, is het een goed idee om die af en toe uit te zetten om te zien of u een rustige loopstijl bereikt.
"De gretige hardloper": Als je niet aan de top van de voedselketen staat, moet je soms rennen voor je leven. Maar omdat de mens zich heeft aangepast aan de top van de voedselketen, is ons lichaam niet gebouwd om alles te dragen wat het frame en de teugels kunnen dragen. Een vuistregel bij het hardlopen: "Als je voet verder uitsteekt dan je knie wanneer je rent, belast je je lichaam en bereik je geen optimale loopstijl". Als je rent met de "gretige loopstijl", vertraag je in feite je lichaam wanneer je landt op je overbelaste been.
Vermijd de "gretige loopstijl": Door na te denken over je landingen met je voeten: plaats je voet, bij elke landing, net onder het zwaartepunt van je lichaam. Leun lichtjes voorover en gebruik je heupzwaai om je knieën lichtjes op te trekken. Wen je lichaam aan het opwarmen voor je gaat hardlopen door wat lichte oefeningen te doen; zoals hoge knieheffen en kleine trappen tegen de rug. Doe beide oefeningen ongeveer 10 seconden voor elke loop. Hierdoor warmen je benen op en voorkom je vermoeidheid.
"De zwevende loopstijl": Tenzij je de toeschouwers bij een sportevenement aanmoedigt, hoeven je handen tijdens het hardlopen niet zwevend boven je hoofd te komen. Tegelijkertijd moeten je voeten tijdens het hardlopen ook niet in de buurt van je billen komen. Vuistregel bij het hardlopen: "Het lichaam wordt gemakkelijk overbelast door plotselinge en wilde bewegingen tijdens een uitputtende loop". Het is daarom belangrijk, als je rekening wilt houden met je lichaam, dat je geen plotselinge golven maakt of met je armen zwaaiend boven je hoofd aan de loop verschijnt.
Vermijd "De zweverige loopstijl": Door een goed ritme in je loopstijl te bereiken waar je lichaam aan gewend raakt. Een goed loopritme is misschien 85 tot 95 threads (hoeveel keer je rechtervoet de grond raakt) per minuut. Een makkelijke manier om dit uit te rekenen is door elke keer dat je rechtervoet de grond raakt te tellen, vermenigvuldig met 2 en je krijgt je 1 minuut draad.
Bron/Inspiratie: Triathlete Europe